dinsdag 26 april 2011

Graphic novels

De bibliotheek bouwt aan een mooie collectie graphic novels. Je vindt ze in de hoofdafdeling bij de strips voor jongeren en volwassenen. Ontlenen is gratis en de uitleenvoorwaarden zijn dezelfde als die voor de andere bibliotheekboeken.


Een graphic novel (ook wel 'beeldroman' of 'striproman') is een stripverhaal dat wordt uitgegeven in boekvorm, met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen. Deze romans zijn meestal bedoeld voor volwassenen en hebben vaak een literaire inslag. Vaak bevatten ze ook een verzameling kortverhalen. Graphic novels zijn dikke stripboeken met meer pagina's dan het gebruikelijke 48 of 64 pagina's. Vaak zijn de strips zwart-wit. Er verschijnen ook veel autobiografische stripromans bij diverse gespecialiseerde uitgeverijen als Oog & Blik, Sherpa en Atlas.

De graphic novel verwerft stilaan de status van een hoogwaardige en gewaardeerde kunstvorm. Boeken van Jacques Tardi worden door de Franse literatuuruitgever Gallimard uitgegeven. Maus werd bekroond met een Pulitzer-prijs en werk van Marc Legendre stond in 2008 op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs. Ghost World van Daniel Clowes werd in Hollywood verfilmd. De laatste jaren krijgen steeds meer klassieke romans uit de Nederlandse literatuur een tweede jeugd als graphic novel (bijv. De avonden van Gerard Reve en Het dwaallicht van Willem Elsschot).

0 reactie(s):