vrijdag 27 mei 2011

Bob Dylan zeventig


De sixties worden zeventig! Afgelopen dinsdag bereikte Robert Allen Zimmermann, beter bekend als Bob Dylan, deze gezegende leeftijd. Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van Amerika. Dylans songteksten en zeer eigen muziekopvatting hebben grote invloed gehad op de ontluiking van de popmuziek in de jaren zestig.

Natuurlijk haalden we prompt alle Dylan-cd's die de bibliotheek rijk is uit de kast. Maar we wijzen even graag op de parafernalia uit onze collectie: boeken, songbooks, dvd's en zelfs een graphic novel.

Kronieken - Bob Dylan
In dit eerste deel van Dylans autobiografie blijkt hij even grillig als in zijn ontmoetingen met journalisten. Dit is geen chronologisch verslag vanaf zijn geboorte tot nu, veeleer onafhankelijke beschrijvingen van een drietal belangrijke periodes uit zijn leven: zijn aankomst als onbekende in de folkclubs van New York in 1960, de totstandkoming van zijn album “New morning” uit 1970, en de opnames voor zijn come-back-album “Oh mercy” uit 1989.

Liedteksten 1962-1973
Dit deel bevat (chronologisch gerangschikt per album) de vertalingen van 199 liedteksten uit de periode 1962-1973, links de originele Engelse tekst, rechts de vertaling van Bindervoet en Henkes. We hebben ook deel 2.

Bob Dylan in de studio - Patrick Roefflaer
In dit recente boek (2011) schetst de Vlaamse Dylankenner Patrick Roefflaer in chronologische volgorde elke studioplaat waarop nieuw werk van Bob Dylan verscheen.

Bob Dylan revisited - Thierry Murat
Dertien bekende Bob Dylan-songs in beeld gebracht door dertien stripkunstenaars. Sommige tekenaars houden zich in hun beeldinterpretatie van de song vrij strak aan de tekst, anderen laten het meer los en maken er hun eigen verhaal van.

Bob Dylan : anthology
Bladmuziek van 46 songs. Twee delen.

I'm not there - Todd Haynes
Draait op de achtergrond van onze tentoonstelling, hoewel niet de klok rond — het nasale stemgeluid van Dylan vraagt om dosering. I'm Not There is een muzikale biopic onder regie van Todd Haynes. De film vertelt geen chronologisch verhaal, maar bestaat uit fragmentarische scènes waarin heen en weer gesprongen wordt tussen zes verschillende kanten van de persoonlijkheid van de muzikant. Deze worden gespeeld door vijf verschillende acteurs en één actrice. Hoewel de gehele film over Dylan en diens leven gaat, wordt zijn naam in de gehele productie niettemin niet één keer genoemd of vertoond. Actrice Cate Blanchett werd voor haar vertolking van de Jude Quin-persona van Dylan genomineerd voor een Academy Award.

0 reactie(s):