donderdag 28 juli 2011

Coverstories

Een van de jammerlijke kanten van het boekbedrijf in Vlaanderen en Nederland is dat hier zelden geïnvesteerd wordt in originele boekomslagen. Waar in de Lage Landen als voorplaat van een boek vooral stockfoto's gebruikt worden — goedkoop in beide betekenissen van het woord — doet men in de Angelsaksische wereld vaak een beroep op een echte graficus die elk boek zijn unieke illustratie geeft.

Nieuwsgierig? Dan biedt het internet uitkomst. The Book Cover Archive is een eerste verplichte halteplaats voor wie het origineel ontworpen boekomslag een warm hart toedraagt. Het Archive heeft zo'n veertienhonderd covers onder de pannen.

Er zijn ook tientallen weblogs die zich met book design bezighouden. Pop Sensation specialiseert zich in covers van pulp fiction. Première de couverture ligt spijtig genoeg al een tijdje op apegapen. Veel boekontwerpers plaatsen hun portfolio ook online, zoals Alan Hebel & Ian Shimkoviak, alias The BookDesigners.

Maar vooral The Caustic Cover Critic, de webstek van James Morrison, is een must. Tonnen eyecandy, goed voor uren surfplezier, en prettig onderkoeld commentaar daarbij. Het meest in het oog springen diens bijdragen over reeksen boeken die door eenzelfde ontwerper aangepakt werden. Zoals de sublieme Kafka-omslagen van Peter Mendelsund.

0 reactie(s):