dinsdag 23 augustus 2011

Wat leest Obama?

The Daily Beast, de webstek van het Amerikaanse weekblad Newsweek, lijstte de boeken op die Obama las sinds hij president van de Verenigde Staten werd. Obama blijkt een voorkeur te hebben voor biografieën van zijn voorgangers én voor moderne Amerikaanse literatuur.

Wij hebben zeven van Obama's favoriete romans op een rijtje gezet. Alle boeken zijn te vinden in de bibliotheek.


Ons soort verrader - John Le Carré
Het jonge Engelse stel Perry en Gail ontmoet tijdens een vakantie op Antigua de Russische multimiljonair Dima. Al snel blijkt dat deze de hulp van de Engelsen wil om een verblijfsvergunning in Engeland voor hemzelf en zijn grote gezin te krijgen om te ontsnappen aan een doodsvonnis van zijn 'vory', zijn Russische criminele broederschap.

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet - David Mitchell
Jacob de Zoet is een Zeeuwse ambtenaar die in 1799 door de VOC naar Japan wordt gestuurd om te onderzoeken hoe corrupt de handelspost daar is. In het verre oosten komt Jacob terecht op Deshima, het kleine eilandje dat de Japanse bevelhebbers hebben gereserveerd voor de Nederlandse handelaars. Het bonte gezelschap mensen die door Jacob moeten worden gecontroleerd, vormt al een ouderwetse slangenkuil van roddel, intrige, diefstal en chantage.

Straatleven - Richard Price
Deze misdaadroman speelt zich af in de onderwereld van New York en beschrijft gedetailleerd de gevolgen van een straatroof waarbij een dode valt. Price trekt met de levenslijnen van de betrokken daders, slachtoffers en rechercheurs een sociaal netwerk waarin de dynamiek van het grotestadsleven op een indrukwekkende manier gestalte krijgt. Hij laat zien hoe grillig de grens tussen goed en kwaad verloopt en nuanceert eigen schuld en persoonlijk leed tot een universeel drama waarmee ieder personage te maken krijgt.

Vrijheid - Jonathan Franzen
Deze roman is een soap van schrijnend relatieleed. Basketbalspeelster Patty is smoorverliefd op rockster Richard, maar ze trouwt met zijn vriend Walter, een milieuverbeteraar die meer gevoel heeft voor haar emotionele behoeften.

Kwikzilver - Paul Harding
In zijn debuut vertelt Harding het verhaal van George Washington Crosby, een man die op sterven ligt en terugkijkt op zijn leven. Vanuit diverse perspectieven voert Harding de lezer naar een traumatische gebeurtenis in Crosby’s kindertijd. Maar eerst wordt de man beschreven die George geworden is: liefdevol echtgenoot, vader van twee dochters en opa van een stel kleinzoons.

De weg naar huis - George Pelecanos
Chris heeft in een jeugdgevangenis gezeten en daar vooral geleerd dat je opkomt voor je vrienden. Na zijn vrijlating probeert zijn vader de moeizame relatie tussen hen te herstellen. Na een inbraak loopt de spanning hoog op. Deze thriller gaat over een moeizame vader-zoonrelatie, maar ook over vriendschap.

Wat is de wat : de autobiografie van Valentino Achak Deng - Dave Eggers
Eggers schreef de autobiografie van Valentino Achak Deng, die als jongen de burgeroorlog in Zuid-Soedan overleefde. Gescheiden van zijn ouders vluchtte Deng met honderden andere ‘lost boys’ te voet naar Ethiopië, later Kenia, om na een verblijf in vluchtelingenkampen uiteindelijk in de VS asiel te ontvangen.

0 reactie(s):