donderdag 8 september 2011

11 september, 10 jaar later [2]

De Standaard heeft vandaag een bijdrage met 'de beste boeken over 9/11'. Het lijstje bevat ook vijf Engelstalige romans. Bibliotheek Wevelgem Blogt doet daar nog eens vijf romans bovenop: de tien beste fictietitels over het leven na de val van de Twin Towers, allemaal te vinden in de bib.


Vallende man - Don DeLillo
Hoofdpersoon advocaat Keith weet uit een van de brandende Twin Towers te ontkomen en begeeft zich in shock naar het huis van zijn ex-vrouw Lianne. Na de aanslagen is alles anders, de hoofdpersonen zijn niet in staat hun oude leven op te pakken, hun persoonlijkheden lijken uiteen te vallen.

Extreem luid en ongelooflijk dichtbij - Jonathan Safran Foer
De roman beschrijft hoe drie generaties van een Duitse familie betrokken raken bij twee van de gruwelijkste gebeurtenissen van de jongste geschiedenis. Grootvader Thomas Schell overleeft op miraculeuze wijze het bombardement van Dresden. Vader Thomas Schell komt om bij de aanslag op de Twin Towers.

Zaterdag - Ian McEwan
Op 15 februari 2003, de dag dat in Londen wordt gedemonstreerd tegen de naderende inval in Irak, ziet neurochirurg Henry Perowne 's ochtends vroeg een vliegtuig met brandende motor boven de stad. Angstgevoelens komen bij hem op: nadert hier de aanval op onze manier van leven die, aldus regeringsleiders, sinds 11 september 2001 onvermijdelijk is? Aan het eind van de dag zal de dreiging op heel andere wijze dan Henry zich kon voorstellen reëel worden, als het kwaad zijn huis binnendringt.

Laagland - Joseph O’Neill
Hans van den Broek is een in New York werkzame financieel consulent, wiens huwelijk in de nasleep van 11/9 ernstige scheuren begint te vertonen. Wanneer zijn vrouw en zoon terugkeren naar Londen, probeert hij zijn eenzaamheid te bestrijden door de zeldzame New-Yorkse cricketvelden af te struinen.

Laat de aarde draaien - Colum McCann
In 1974 wandelde de Franse koorddanser Philip Petit over een koord dat hij had gespannen tussen de Twin Towers. Dat historische gegeven vormt het uitgangspunt voor deze kaleidoscopische roman, waarin diverse inwoners van New York tijdens die gebeurtenis met hun eigen sores bezig zijn.

Windows on the world - Frédéric Beigbeder
Met het instorten van de Twin Towers ontdekte Amerika de twijfel. Carthew Yorston en zijn zoontjes Jerry en David, fictieve personages opgevoerd ten behoeve van een reactie van binnenuit, behoorden tot de slachtoffers in de eerste toren. De poging de impact van deze gebeurtenis vorm te geven, heeft geresulteerd in een verslag van minuut tot minuut, tussen 8 uur 30 en 10 uur 28.

Het goede leven - Jay McInerney
Corinne is moeder van een tweeling van zes jaar, in New York vlak na de ramp van 9/11. Ze gaat als vrijwilligster werken om de hulptroepen van eten en drinken te voorzien en ontmoet daar Luke, net als zij getrouwd, en vader van een dochter van 14. In de verwarring van deze moeilijke periode vinden ze elkaar; ze blijken beiden huwelijksproblemen te hebben en beginnen een verhouding.

De laatste voorstelling - Sue Miller
Na de terroristische aanslag op 9/11, waarbij de vriend van een schrijfster in 2001 omkwam, duurt het enige jaren voor ze deze situatie en haar eigen rol hierin kan verwerken in een toneelstuk. Ze laat het afspelen bij een aanslag op een trein en geeft aan de hand van verschillende personen en omstandigheden een — soms onthullend — beeld van wat zij meemaken in hun eigen levens, met de nadruk op liefdesleven, verdriet, onzekerheden en ouder worden.

De val van een fundamentalist - Mohsin Hamid
Net afgestudeerd aan de prestigieuze Princeton Universiteit in de V.S. krijgt de Pakistaan Changez een baan als consultant bij een groot bedrijf, waar hij vervolgens bovenmatig presteert. Hij wordt verliefd op de rijke New Yokse Erica. Helaas voor Changez is het een platonische liefde. Erica houdt nog steeds van haar overleden vriend Chris. Na de gebeurtenissen van 11/9 lukt het Changez niet om zijn moeizame relatie met Erica en de nasleep van de aanslag op het World Trade Centrum te verwerken.

De vliegende Hollander - Rudi Dekkers
De twee kapers van 9/11, Mohammed Atta en Marwan Al Shehni, bleken hun brevet te hebben gehaald op een vliegschool in Florida. Eigenaar van deze vliegschool was de uit Nederland afkomstige Rudi Dekkers. In dit boek vertelt Dekkers zijn levensverhaal, vanaf zijn jeugd in Amsterdam, zijn emigratie naar de VS tot ongeveer midden 2008. Nadruk ligt op de gebeurtenissen voor en na 9/11, die zijn leven drastisch veranderden.


*Extra: In een nieuwe essaybundel, Vurige tongen, fileert Hugo Bousset de romankunst na 11 september.

0 reactie(s):