dinsdag 1 november 2011

Marente de Moor wint AKO

De Nederlandse schrijfster Marente de Moor (1972) won gisteren de 25ste AKO Literatuurprijs met haar tweede roman De Nederlandse maagd. Naast de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil vormt de AKO Literatuurprijs de derde belangrijke literatuurprijs die één enkel Nederlandstalig werk bekroont. De prijs is ingesteld door de winkelketen Amsterdamsche Kiosk Onderneming, onderdeel van uitgeversbedrijf Audax, waarmee AKO het lezen van literatuur wilde bevorderen en de belangstelling voor boeken wilde vergroten. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50 000 en een sculptuur van Eugène Peters verbonden.

Marente de Moor won nogal verrassend en haalde het van de gedoodverfde winnaar, debutant Peter Buwalda. Marente de Moor is de dochter van Margriet de Moor, die in 1992 zelf de AKO won met haar roman Eerst grijs dan wit dan blauw. Vorig jaar won David Van Reybrouck met zijn kloeke studie Congo. Dit jaar haalde geen enkele Vlaming de shortlist. Van de zes boeken op de shortlist zitten er al behoorlijk wat in de collectie van onze bibliotheek. De rest is op komst.


Bittere bloemen - Jeroen Brouwers
De 81-jarige hoofdfiguur, Hammer, ooit een beroemd schrijver, ‘voelt zich in de steek gelaten door de tijd’. Hij wordt na een hersenbloeding door zijn bazige dochter op reis gestuurd met een cruiseschip. Het wordt zijn tocht over de Styx.

Bonita Avenue - Peter Buwalda
De explosie bij SE Fireworks in Enschede (2000) is de voorbode van ontwrichtende familierelaties tussen Siem Sigerius (rector van Tubantia University), Joni en Janis (zijn stiefdochters), Aaron Bever (Joni's vriendje en fotograaf van een geruchtmakende foto van Siem, waarop hij naakt in het water springt) en Wilbert (Siems zoon uit zijn eerste, mislukte huwelijk).

Huid en haar - Arnon Grunberg
In deze roman bezoekt een monomane econoom een Holocaustconferentie in Duitsland. Roland Oberstein heet hij; gescheiden, een kind, werkzaam als universitair docent in Fairfax. Op de conferentie ontmoet hij Lea Ranzenhofer die de biografie van Auschwitz kampcommandant Höss schrijft.

De Nederlandse maagd - Marente de Moor
Het is zomer 1936. De 18-jarige schermster Janna gaat naar de schermmeester (maître) Von Bötticher op een landgoed bij Aken om haar opleiding te vervolgen. De maître is verminkt uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerd. Janna wordt tijdens haar opleiding, die weinig om het lijf lijkt te hebben, geconfronteerd met een geheim tussen de maître en haar vader.

Kus me, straf me - Marja Pruis
Als auteur van vier romans en als literair criticus van onder meer weekblad De Groene Amsterdammer geeft Pruis (1959) met deze bundel beschouwingen, kritieken en persoonlijke (korte) verhalen een 'state of the art' van haar schrijverschap. In het fictieve titelverhaal toont ze haar fundamentele onzekerheid wanneer ze als recensent het ‘slachtoffer’ van haar recensie onvermijdelijk ontmoet.

De weldoener - P.F. Thomése
De bescheiden, integere, oudere componist Sierk Wolffensberger is een kunstenaar die het niet gehaald heeft. Een spiegeling van de succesvolle, ostentatief naar buiten tredende Lou Wehry. Een dochter van deze bewierookte kunstenaar wordt van de dood gered door Woffensberger. Met haar gaat hij — niet in de laatste plaats in de verbeelding — aan de haal.

0 reactie(s):