maandag 23 januari 2012

Donderdag Gedichtendag in de bibliotheek

Nog een halve week te gaan tot donderdag 26 januari — de dertiende Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen! Nu al stroomt de poëzie volop door de lage landen. Op scholen in Nederland en Vlaanderen zijn docenten en leerlingen na de studiedag in Gent druk in de weer met de lessuggesties voor Gedichtendag. In Vlaanderen kan gestemd worden voor Het beste gedicht in het kader van de Herman de Coninck Publieksprijs en worden volop gedichten ingestuurd voor Zet Cobra onder stroom.

Want dat is immers het thema, dit jaar. Stroom. Zoals de Gedichtendag-website het formuleert:

Stroom is ritme, flow, een vloeiende en ongrijpbare beweging van A naar B, dankzij een teveel aan de ene of een tekort aan de andere kant. Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen. Stromen verbinden plekken op deze wereld en brengen mensen bij elkaar.

Ook de bibliotheek laat zich niet onbetuigd op Gedichtendag.

* We maken een mooie boekenstand met de nieuwste bundels die de afgelopen jaren zijn verschenen. Niet alleen de populaire bloemlezingen met gedichten over leven, liefde en dood, maar ook aparte bundels van Vlaamse en Nederlandse dichters.

* Elke lener krijgt aan de balie een prachtig gestileerde postkaart met daarop het gedicht 'Voorbereiding op het examen' van Joke van Leeuwen. De Nederlandse dichteres schreef dit jaar de Gedichtendagbundel (vanaf Gedichtendag voor € 2,50 te koop in de boekhandel). 'Voorbereiding op het examen' is een gedicht uit die bundel.

* Voor de avondlijke bezoekers van de bibliotheek hebben we op Gedichtendag een héél mooie verrassing in petto. De Wevelgemse voordrachtskunstenares Birgit Reynders zal om 19u een halfuurtje gedichten voorlezen uit de bundels die meedingen naar de Herman De Coninck-publieksprijs. Ze wordt begeleid op de piano door haar jongere zus.

Birgit is niet zomaar de eerste de beste. Ze behaalde vorig schooljaar haar diploma voordracht met een monoloog van Benny Claessens. Haar leerkrachten voordracht en toneel vonden het een sterk stuk en brachten haar op de hoogte van de wedstrijd Dexia Classics. Tijdens de finale in de gebouwen van Dexia kaapte de zeventienjarige Birgit de eerste prijs weg. Volgend jaar zou ze graag een theateropleiding volgen, in Gent, Leuven, Brussel of Antwerpen.

Dit zijn de bundels waar ze uit zal voorlezen:

Paul Demets, De bloedplek (De Bezige Bij)
Peter Ghyssaert, Ezelskaaksbeen (Atlas)
Jan Lauwereyns, Hemelsblauw (De Bezige Bij)
Sylvie Marie, Toen je me ten huwelijk vroeg (Uitgeverij Vrijdag)
Leonard Nolens, Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen (Querido)

Wees erbij!


0 reactie(s):