vrijdag 16 maart 2012

Boon

Gisteren zou 'tedere anarchist, nihilist, moralist, viezentist' Louis Paul Boon 100 jaar geworden zijn. De veelschrijver, journalist, maatschappijcriticus, verzamelaar en kunstenaar overleed op 10 mei 1979 te Erembodegem achter zijn schrijftafel. Boon was de eeuwige Belgische Nobelprijskandidaat en leverde een oeuvre af van 30.000 bladzijden.

Aalst, Boonstad par excellence, trekt alle registers open om van 2012 een mooi Boonjaar te maken. De kern van het programma in Aalst wordt verruimd met Boonactiviteiten op andere plaatsen. Zowel Antwerpen (Letterenhuis, Behoud de Begeerte, Boon-documentatiecentrum, filosofiehuis Het zoekend hert), Gent (De Vooruit) als Brussel (Passa Porta, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Louis Paul Boonkring) worden medestanders bij de realisatie van een activiteitenpakket.

Het Boonjaar loopt van 15 maart 2012 tot 7 oktober 2012 en wil in eerste instantie de aandacht vestigen op de actuele betekenis van Boon, met de nadruk op ‘Boon als schrijver’.


In de bibliotheek luiden we dit feestjaar in met een paar boekenplanken Boon. De bib bezit meer dan honderd titels van en over Boon. Daaruit deze greep:

De Kapellekensbaan, of De 1ste illegale roman van Boontje - Louis Paul Boon
De Kapellekensbaan vertelt over de brutale en sluwe Ondineke Bosmans die haar vlechtjes, haar borstjes en haar charme in de strijd gooit om hogerop te komen en te ontsnappen aan het grauwe bestaan in 'de stad van de twee fabrieken waar het altijd regent, zelfs als de zonne schijnt'. Maar zij verliest. In een onstuitbaar relaas verhaalt Louis Paul Boon van haar ondergang en het overal voelbare verval om haar heen. De Kapellekensbaan is een magistrale roman over maatschappelijke ellende, over de ongrijpbare complexiteit van het bestaan en over het schrijven, en veroorzaakte bij verschijnen grote opschudding door zijn zowel naar vorm als inhoud onorthodoxe karakter.

Mijn kleine oorlog - Louis Paul Boon
In Mijn kleine oorlog heeft Boon in navolging van Henri Barbusse en zijn klassieke oorlogsroman Le feu de mens aan willen zetten tot opstanding, nu die weer eens door de hel van een industriële oorlog was gegaan.

Album Louis Paul Boon : een leven in woord en beeld
Zelf was Boon aan het eind van zijn leven begonnen met een collectie foto’s aan te leggen die hij ook becommentarieerde: het ‘Draaiboek van L.P.B.’. Hiermee wilde hij zijn eigen wereld in kaart brengen: zijn voorouders, zijn naaste familie, zijn vrienden, de grote gebeurtenissen uit zijn leven. Voor het eerst wordt dit draaiboek nu in boekvorm uitgebracht. Naast zijn eigen keuze bevat Album Louis Paul Boon ook foto’s van Louis’ zoon Jo, die zelf professioneel fotograaf is geweest.

Mieke Maaike's obscene kapsalon - Tom van Dyck [cd]
Een verzameling erotische luisterverhalen uit Mieke Maaike's obscene jeugd van Louis Paul Boon.

0 reactie(s):