maandag 16 april 2012

JBW — auteursbezoek Luc Descamps

Officieel mag de Jeugdboekenweek dan al een dikke maand achter de rug zijn, in onze bibliotheek loopt die voor de middelbare klassen makkelijk uit tot begin mei. Traditiegetrouw nodigen we immers de jeugdauteurs voor die leeftijd uit ná de Paasvakantie. Deze morgen maakte Luc Descamps zijn opwachting in Wevelgem. Hij was hier al eens op doortocht, voor het vierde leerjaar; nu waren de leerlingen van het derde middelbaar ASO aan de beurt.


Luc had zijn romans voor 14+'ers meegebracht. Eerst wilde hij zich verontschuldigen. "Ik wéét dat weinigen onder jullie zitten te wachten op een man die het voortdurend over zichzelf heeft. Ik weet ook dat slechts een minderheid van dit publiek graag leest. Pech gehad. Ik kan niets anders. Maar: ik zal jullie proberen te doen vergeten dat we het over boeken hebben. Ik zal jullie voorbij die duistere tekentjes op het blad laten kijken."

Toen vertelde de auteur over zijn roman Angeldust, uit 2003. Het breekbare verhaal, de warme stem van Luc en een volmaakte dictie dwongen respect af bij de jongeren. 130 leerlingen kwamen los van de onverwarmde theaterzaal en luisterden muisstil naar het verhaal van Heather en Jimmy, twee verliefde jonge mensen die door een dom ongeluk uit elkaar gerukt worden. Heather rest alleen nog een songtekst die Jimmy voor haar geschreven heeft: 'Angeldust'.

Descamps is, mede door persoonlijke ervaringen, gebeten door verkeer. Ook de romans Verkeerd moment, verkeerde plaats (2006), Opgefokt (2010) en Hart van goud (2011) gaan over een ongeluk op de weg. Dit motief is meestal een aanleiding om het ook over de liefde te hebben, de herinnering, de nawerking van de dode in het leven van de nabestaanden. Luc biechtte op dat er tijdens het schrijven van zijn romans zoveel toevalligheden gebeuren die hij interpreteert als "signaaltjes" uit het hiernamaals. De dood kan daarom niet het einde zijn.

Luc sprak nog over twee romans. Roodkontje (2009) gaat over een gepest meisje dat aangerand wordt door een leerlingenbegeleider die misbruik maakt van haar vertrouwen.

Heaven can wait (2012), zijn nieuwste titel, vindt Luc zijn beste boek tot op heden. Een boek waarin hij zijn grenzen heeft verlegd. "Hier ben ik heel diep voor gegaan." Het lot van Anjelka en Christopher wordt op een vreemde manier verbonden wanneer ze elkaar op hun verjaardag voor het eerst ontmoeten. Er is iets vreemds aan de hand met Christopher, die geregeld wordt getroffen door felle, verblindende lichtflitsen waardoor hij even van de wereld is. Wie zijn de geheimzinnige figuren die Christopher voortdurend gadeslaan? En wat willen ze van hem?

"Hebben jullie nog aan die vervelende lettertjes gedacht?" vroeg Luc na afloop aan de zaal. "Of hebben jullie beelden gezien — van Heather, van Jimmy, van het café waar ze elkaar ontmoeten, van noem maar op?" Kies niet altijd het dunste boek van je leestlijst, wou hij nog kwijt. Wanneer we zeggen dat een boek niet goed is, bedoelen we eigenlijk: niet goed voor mij. Maar of een boek goed is voor mij, dat hangt af van de thematiek, van de schrijfstijl, niet van het aantal bladzijden. Pak daarom veel boeken vast, doorblader ze en kies het boek waar je je toe aangetrokken voelt...

0 reactie(s):