dinsdag 15 mei 2012

JBW — auteursbezoek: Jonas Boets

 

In het kader van de Jeugdboekenweek ontvingen we op woensdag 2 mei de jonge Vlaamse auteur Jonas Boets. Hij brak door als schrijver met Sam Smith, een detectivereeks voor jonge tieners waarin Sam Smith, leerling in een geheime spionnenschool, centraal staat.

Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven. Naast zijn schrijverschap werkt Jonas voor het productiehuis Eyeworks en bedenkt hij mee televisieprogramma's voor Jim. In zijn vrije tijd voetbalt hij en draait hij hier en daar wat plaatjes.

Op uitnodiging van de bibliotheek gaf Jonas twee lezingen in het Wevelgemse cultuurcentrum. Voor het zesde leerjaar vertelde hij over zijn grote held Sam Smith, met alle tips & tricks die bij het spionnenbestaan horen. Voor het tweede middelbaar gaf hij de lezing 'No Story, No Glory', over de zin van boeken voor jongeren in de digitale wereld van vandaag.

In deze tijden van e-readers en iPads wordt er immers vaak gesproken over ‘het einde van het boek’. Is het boek een stukje verouderde technologie dat binnenkort zal verdwijnen, net zoals digitale muziekbestanden de cd’s aan het verdringen zijn? Heeft een verhaal dat over een heel boek wordt uitgesmeerd nog wel overlevingskansen in een maatschappij waar alles lijkt afgestemd op onze short attention span?

Tuurlijk wel. Jonas liet zien dat het allicht niet zo’n vaart zal lopen met alle onheilstijdingen over ontlezing en het einde van het boek. Mensen zijn nu eenmaal verslaafd aan verhalen. Kijk maar om je heen. Barcelona-Chelsea is geen optelsom van individuele acties, neen, in elke goede voetbalmatch zit een verhaal met een spanningsboog. Ook op Facebook wisselen we graag anekdotes uit, of linken we naar interessante verhalen elders op internet. Zelfs een reeks als Bumba of rudimentaire videospelletjes als Space Invaders of Pong kunnen niet zonder verhaal.

Welnu, boeken bevatten bij uitstek goede verhalen. Met wat chauvinisme kan je zelfs stellen dat boeken de eerste informatiedragers waren om verhalen over te leveren. In zijn moderne vorm bestaan boeken al meer dan vijfhonderd jaar. Boeken werden uitgevonden eeuwen vóór televisie, film en internet. Ze kunnen best tegen een stootje.

Wat wel tot voor kort problematisch was voor adolescenten: boeken vinden die pasten bij hun leeftijd. Het leek alsof jongvolwassen lezers werden overgeslagen door de markt. Er gaapte een diepe kloof tussen clown Bassie en It van Stephen King. Tussen Nijntje en de Zelfmoordkonijntjes.

Terwijl jongvolwassenen geen rare eisen stellen, of er een onmogelijk wereldbeeld op nahouden. Integendeel, Jonas citeerde uit onderzoek waaruit blijkt dat jongeren eenvoudige dingen willen. Ze willen ‘gewoon gelukkig zijn’, ze dromen ‘van een warm gezin’ en hebben doorgaans een ‘positieve relatie met hun ouders’. Op de vraag wie de persoon van het jaar was, antwoordde een verbazingwekkend grote groep jongeren: ‘Mijn mama’.


Jonas Boets werkt heel bewust naar die doelgroep toe. Met boeken die aan een bepaald profiel beantwoorden. Met Sam Smith (een figuur die Jonas bedacht na het zien van de serie The Young Indiana Jones, óók een actieheld in opleiding) schreef Boets een reeks detectiveverhalen op maat voor adolescenten. Genrefictie dus – het soort boeken dat naast 'serieuze' literatuur voor jongeren ook hard nodig is. Boeken, reeksen of auteurs kunnen evengoed merknamen zijn die aanslaan, zei Jonas, en daar is niets mis mee.

Jonas somde de basisingrediënten op voor een goed boek. Er moet natuurlijk een interessant personage zijn (Sam Smith, een spion in opleiding). Verder moet er een stevige scheut herkenbaarheid in zitten (Harry Potter speelt zich af op een school). Een conflictsituatie zorgt ervoor dat de personages tot actie overgaan. Spanning is essentieel voor wie verder wil lezen. En humor kan natuurlijk nooit kwaad. Humor is er in alle maten, soorten en gewichten: slapstick, absurde humor, parodieën…

Jonas Boets is het soort auteur waarvan er nooit genoeg zijn. Vlotte pen, heel benaderbaar, met eigentijdse ideeën. Een goed gevulde zaal genoot van de interessante babbel en de mooi gestileerde PowerPoint-presentatie. Jonas, van zijn kant, leek zich ook goed te amuseren in de comfortabele theaterzaal en reuzegroot scherm op de achtergrond. Fijne voormiddag!



Keuze uit Jonas' boeken voor 12+:


Sam Smith (2003)

De Engelse jongen Sam Smith belandt op een internaat voor a.s. geheim agenten.

Sam Smith en de diamant van Don Carlos (2006)
Sam Smith zit in het tweede jaar van de Britse spionnenschool. Hij gaat stage lopen in Barcelona en beleeft daar allerlei avonturen. Op een dag vindt hij een kostbare diamant

Sam Smith en het duivelskruid (2006)
Sam Smith zit in het derde jaar van de Britse spionnenschool. Toevallig komt hij de kamer van directeur Autumn binnen als deze is vergiftigd.

Sam Smith en operatie Zwarte Regen (2006)
Het vierde deel over Sam Smith die De School volgt, waar hij opgeleid wordt tot spion. Aangezien in het derde deel De School in Engeland is afgebrand, zitten de leerlingspionnen nu in Amerika.

Sam Smith en de Dragons (2008)
Een tweetal bendes (maffiaclans) terroriseert de stad Antwerpen. Sam - afgestudeerd spion - infiltreert namens de gemeente in een van de bendes: De Dragons.

Sam Smith en de wraak van Carolina (2009)
Sam en Daphné lijken van een vakantie te genieten op een cruiseschip naar Brazilië. In werkelijkheid zijn ze op weg naar een nieuwe opdracht voor de Engelse geheime dienst.

Sam Smith en de code van Autumn (2010)
De zeer jonge Sam is docent op De School waar kinderen opgeleid worden tot geheim agent.

De jacht op dokter Liu (2011)
De geheime Code van de spionnenschool is gestolen. Sam Smith en zijn collega-spion Daphné achtervolgen de dieven en komen in China terecht.


Begraaf de liefde (2007)
Dit misdaadverhaal voor jongeren, van de Vlaamse schrijver en leraar Nederlands Jonas Boets, gaat over de 16-jarige Jasper Poppe, de ik-figuur, die samenwoont met zijn alcoholische vader. De laatste heeft Jaspers, eveneens verslaafde, moeder gedood en in de tuin begraven.

Liever de leugen (2010)
Christiaan Lagae (ik-figuur) en Arne Maenhout kennen elkaar al uit hun jeugd, maar hun vriendschap heeft een merkwaardige kant.


Alle boeken van Jonas in de bib
-
- 

0 reactie(s):