dinsdag 29 januari 2013

Gedichtendag 2013 : actuele poëzie

Gedichtendag is een uitstekende gelegenheid om de hardcore poëzie in de picture te plaatsen. Hardcore poëzie? Welja, mensen op zoek naar een gelegenheidsgedicht vinden relatief makkelijk de weg naar onze poëzierekken. Daar wacht een paar meter bloemlezingen en thematische bundels hen op, met toegankelijke verzen die passen bij elke stemming of gelegenheid. Liefdesgedichten, rouwgedichten, feestelijke poëzie voor bij een huwelijksplechtigheid...
 
Er bestaat ook een ander soort poëzie, geschreven door dichters die resoluut kiezen voor het taalexperiment en die lak hebben aan de eis om vóór alles begrijpelijke teksten te schrijven. Minnaars van dit genre grijpen liever niet naar die dikke overzichtswerken maar naar de aparte bundels. Verradelijk dunne boekjes zijn het, maar met teksten met een hoog soortelijk gewicht. 
 

Elke Gedichtendag doet de Wevelgemse bibliotheek een inspanning om het kruim van de hedendaagse poëzie-scène te kunnen aanbieden. Dit jaar hebben we alle bundels aangekocht die genomineerd zijn voor de Herman de Coninck-prijs 2013 en een aantal bundels die genomineerd zijn voor de VSB poëzieprijs.

De keuzelijst, uitgebreid met nog een stuk of wat andere actuele bundels, kan u hier [.pdf] downloaden. Ze bevat werk van Miguel Declercq, die aan een comeback bezig is, de copieuze bundel van Delphine Lecompte, nieuw werk van onze eigen Philip Hoorne, de 'ecopoëzie' van Xavier Roelens en het debuut van de jonge Moorseelse dichter Mattijs Deraedt. De bundels hebben we uiteraard uitgesteld in een boekenstandje.


Deze week hebben de Wevelgemse bibliotheek en haar filialen trouwens een poëtische verrassing in petto. Woordkunstenaars van de Academies Woord in Menen en Kortrijk spreken bezoekers aan tussen de rekken en dragen een gedicht voor naar keuze.

- op woensdag 30 januari in de hoofdbibliotheek
- op donderdag 31 januari in het filiaal Gullegem
- op zaterdag 2 februari in het filiaal Moorsele

Op deze dagen, en op Gedichtendag zelf natuurlijk, krijgen alle bezoekers een mooie flyer mee met het gedicht 'Jazz' van Mattijs Deraedt. Zijn debuutbundel Stille sprongen is ook te koop aan de balie van de bib (kostprijs: 10 euro).

0 reactie(s):