woensdag 16 april 2014

De bib is overal en altijd van jou!

Op 15 april lanceerde de projectorganisatie Bibnet een belangrijke stap in de richting van de digitale bibliotheek Vlaanderen. Ook Bibliotheek Wevelgem koos resoluut voor de nieuwe ontwikkelingen.
Met de toepassing ‘Mijn bibliotheek’ kun je niet alleen je uitleningen en reserveringen beheren en toegang krijgen tot digitale informatiebronnen. Binnenkort kun je als lid van de bibliotheek ook e-boeken lenen.

Veel makkelijker met ‘Mijn bibliotheek’
Online materialen verlengen en reserveren wordt veel makkelijker dankzij ‘Mijn bibliotheek’.
Je vindt de knop naar deze toepassing bovenaan rechts op het catalogusscherm van de bibliotheek (wevelgem.bibliotheek.be).





Aan de linkerkant van het inlogscherm kun je je registreren voor deze dienst. Enkel de eerste keer moet je even inloggen en kan je een eigen gebruikersnaam en wachtwoord kiezen.
Hierna kun je je aanmelden met je e-mailadres en je paswoord (de eerste keer is dat je geboortedatum, maar dat kan je achteraf makkelijk wijzigen).




Hierna verlopen het reserveren en verlengen heel makkelijk.

Maar ‘Mijn bibliotheek’ heeft nog meer voordelen:

- je krijgt een duidelijk overzicht van je te betalen bijdragen (leengeld, maningen, contributie)
- ben je lid van meerdere Vlaamse bibliotheken, dan kan je al die lidmaatschappen koppelen aan dezelfde login en zo je werken uit diverse bibliotheken beheren
- je kan ook bibkaarten van je partner, je kinderen of kleinkinderen koppelen aan je account en zo snel en makkelijk ook hun geleende werken beheren
- je krijgt makkelijk toegang tot digitale collecties: het krantenarchief GoPress, fundels, e-boeken (vanaf 6 mei 2014),…
- je hebt ook directe toegang tot de catalogus en de website van de bib en je kan snel een vraag stellen ('contact')




 Lees nu ook e-boeken dankzij de bib!
‘Mijn bibliotheek’ geeft je sinds 6 mei 2014 ook de kans om e-boeken te lenen in de bibliotheek.

Als lid van de bib kun je een uitleenabonnement kopen, waarmee je uit een kleine maar actuele catalogus een aantal e-boeken kan lezen. Je kan de boeken lezen op eigen tablet of smartphone.

Voor het lezen van e-boeken heb je een app nodig. Deze app is gratis en werkt voorlopig alleen op Android-toestellen. Je kan de app downloaden via  Google Play. De app bevat een comfortabele leesomgeving, een etalage met sorteerfunctie en een persoonlijke boekenplank.
Binnenkort zullen ook Apple-gebruikers de e-boeken-toepassing kunnen gebruiken.

De bibliotheek biedt de e-boeken tegen een democratische prijs aan (drie e-boeken lenen voor vijf euro). Om e-boeken te downloaden, kan je een leentegoed aankopen in de bibliotheek. Je kan de e-boeken voor vier weken lenen en je kan ze downloaden zodat je ze ook kan lezen zonder internetconnectie. Binnen de muren van de bib zijn alle e-boeken uit de catalogus permanent vrij toegankelijk.

Met dit nieuwe aanbod bewijzen de bibliotheken hun daadkracht. Enkele jaren geleden werd het einde van de bibliotheek nog aangekondigd omdat lezers massaal zouden overschakelen op e-boeken. De verkoop van e-boeken raakt evenwel maar heel moeilijk van de grond en nu nemen de bibliotheken zelf het voortouw om deze andere manier van lezen te promoten bij lezers.
De discussie digitaal versus gedrukt boek is ondertussen uit de mode. Beide vormen van lezen hebben hun charme en de bibliotheek wil de lezer niet voor de keuze stellen.




0 reactie(s):