dinsdag 24 mei 2011

Met de KJV'ers naar Brugge

Afgelopen zondag maakte de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in het Concertgebouw van Brugge bekend welke boeken ze dit jaar bekroonde. Bijna 6.500 4- tot 16-jarigen zaten in de jury, gespreid over zes leeftijdscategorieën. Ongeveer 2.000 juryleden en hun begeleiders waren van de partij op het bekroningsfeest, samen met een vijftigtal auteurs en illustratoren uit Vlaanderen en Nederland.

Het blijft wel een moeilijk moment om een boekenfeest te organiseren, eind mei. Het regent communiefeesten en andere activiteiten. Daarom konden we alleen de harde kern van onze KJV-juryleden strikken om ons te vergezellen naar Brugge. Maar Margaux, Salim, Michiel, Esther en Bert hebben zich prima geamuseerd.

Er was dan ook zoveel te doen! Margaux wilde kost wat kost het KJV-lied inoefenen met het Nationaal Jeugdkoor van België. De jongens zagen dat minder zitten. Zij gingen ondertussen op handtekeningenjacht, terwijl op de achtergrond de toeters en bellen van de Brugse Meifoor weerklonken.

De KJV had veel auteurs uitgenodigd voor een meet & greet. De onvermijdelijke Marc de Bel zoog natuurlijk de halve foyer naar zich toe, maar de Wevelgemse delegatie kende ook alle mindere goden en hun boeken. Tosca Menten viel erg in de smaak, Bettie Elias, John Green... Ook de begeleiders hadden een fijne tijd. Terwijl Jeroen verliefderig keek naar de signeerstek van Anna Woltz, greep Conny tijdens het Memory-spel-met-auteursfoto's instinctief naar een plaatje van háár favoriet Edward van de Vendel.

Heb ik al gezegd dat het Concertgebouw prachtig opgetuigd was? Het strakke interieur was voor de gelegenheid omgeturnd tot één groot kinderboekenparadijs. Langs de slingertrap was van onder naar boven een tijdslijn aangebracht over 30 jaar KJV. Overal zag je kinderen lopen, hangen, liggen, altijd met een boek binnen handbereik.

Er was ook veel te hóren op het boekenfeest. Jeugdauteurs Siska Goeminne en Kristien Dieltiens vertelden in de grote concertzaal hoe ze hun zonen hadden 'ingehuurd' om hun boeken te illustreren. Even later vertelden schrijfster Mieke van Hooft, illustratrice Marja Meijer en dubbeltalent Frow Steeman hoe woord en beeld zich in kinderboeken met elkaar verhouden. Elders las Peter van Olmen op eigenzinnige wijze voor uit zijn boek De kleine Odessa.

Een eerste hoogtepunt was de bèrecoole ontmoeting met Dimitri Leue en illustrator Tom Schoonooghe. Een lange rij kinderen stond aan het tafeltje te drummen, de helft met het boek Appartemensen onder de arm. Dimitri maakte met iedereen een praatje, Tom schudde voor elk kind een speciale tekening uit zijn mouw. Het tweetal had veel bekijks: Salim, Margaux en Michiel kregen net geen microfoon van Focus TV onder hun neus. Speciaal voor haar moeder (een stiekeme fan) kon Margaux een extra kattebelletje ("Aai lov joe!") van Dimitri versieren.


Rond een uur of vier brak het moment aan waar we allemaal voor gekomen waren: de bekroning van de winnaars. Een bomvolle concertzaal roffelde met de handen, stampte met de voeten en joelde het uit toen van elk groepje de laureaat bekend werd gemaakt. Ketnet-wrapper en Stubru-presentator Peter Pype praatte alles gezwind aan elkaar. (Peter: "Welk romanpersonage zou je graag eens ontmoeten?" — Dimitri Leue: "Uit het fantastische fictieboek De Bijbel zou ik Jezus weleens willen spreken.") Het Nationaal Jeugdkoor zorgde voor de muzikale omlijsting.

In de leeftijdsgroep -6 jaar won Het circusschip van Chris van Dusen, in de groep 6-8 jaar kwam De ongelooflijk bijzondere boekeneter van Oliver Jeffers als winnaar uit de bus. Dummie de mummie en de gouden scarabee haalde het in de leeftijdscategorie 8-10 jaar, en in de groep 10-12 jaar won Wolf van Sophie Swerts Knudsen. Voor de 12-14-jarigen is De hongerspelen van Suzanne Collins de winnaar en in de leeftijdsgroep +14 jaar haalde Deadline van Rachel Ward het. Op het einde van de dag kreeg iedereen een affiche met de winnaars.

De polsbandjes kunnen nu de lade in als blijvend souvenir aan een mooie dag. Dank aan Margaux, Salim, Michiel, Esther en Bert voor het toffe gezelschap. Tot volgend jaar!


Download hier [.pdf] de volledige top 3 van elke groep. Bekijk hier [.pdf] de boeken die volgend seizoen op het programma staan.


De mooiste foto's (klik voor groter):





















0 reactie(s):