dinsdag 10 mei 2011

Yves Petry wint Libris Literatuurprijs

De Vlaamse auteur Yves Petry verwierf dit jaar de Libris Literatuurprijs 2011 voor zijn vijfde roman De maagd Marino (De Bezige Bij). De prijs van 50.000 euro werd door juryvoorzitter Philip Freriks uitgereikt tijdens een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amsterdamse Amstel Hotel. Het is na Dimitri Verhulst en Bernard Dewulf de derde maal op rij dat een Vlaming de prijs mee naar huis neemt.

Alle romans van Petry:

De maagd Marino (2010)
De vijfde roman van Petry is gebaseerd op de zaak van 'de kannibaal van Rotenburg', die in 1996 een schok in Duitsland veroorzaakte. Het verhaal opent met het eindpunt: de theatrale, krankzinnige maar ook bloedernstige sterfscène van een gedrogeerde man, Bruno Klaus.

De achterblijver (2006)
'Baby', de supercomputer die Carnitech maakt, zal de mens tot achterblijver degraderen, en dat is maar goed ook. Dat betoogt Gram Goetleven, wiskundige en veelbelovend medewerker en openingsspreker op het internationale congres van zijn bedrijf.

De laatste woorden van Leo Wekeman (2003)
Journalist Leo Wekeman moet vaststellen dat hij na het vertrek van zijn vrouw Eva de greep op zijn leven verliest. Met de komst van een nieuwe collega Kingston staat ook op de krant zijn positie als Amerika-deskundige op het spel

Gods eigen muziek (2001)
Na op klaarlichte dag overvallen te zijn door de liefde, besluit Rijker West zijn betrekking als assistent-bioloog op te geven.

Het jaar van de man (1999)
Helm Steen, de hoofdpersoon van deze debuutroman, een man van achter in de twintig, probeert er achter te komen hoe te leven. Hij heeft er voorlopig op een radicale manier nogal een potje van gemaakt, heeft geen baan en luiert maar wat in zijn totaal vervuilde huis.

2 reactie(s):

Anoniem zei

Proficiat, Yves!

Koen Dhaene zei

Yves Petry is op vrijdag 21 oktober 2011 één van de gastauteurs op het literaire festival 'Letterkoorts' van de bibliotheken uit de regio Kortrijk. Komen onder meer ook: Eveline Vanhaverbeke, Maud Vanhauwaert, Marion Bloem, Sanne en Jan Terlouw en Tommie Wieringa.
Bib Wevelgem organiseert mee, je hoort er dus nog van!