vrijdag 24 juni 2011

Yann Arthus-Bertrand

Woensdag kon je op Eén de laatste aflevering zien van Home, de vierdelige documentairereeks van Yann Arthus-Bertrand. De Franse fotograaf Arthus-Bertrand trok dertig jaar geleden naar de Grote Slenk in Kenia, de immense corridor die Afrika in tweeën klieft. Daar waren net de resten ontdekt van de oudste voorouder van de mens: een vrouw, Lucy, drie miljoen jaar oud. Arthus-Bertrand voelde dat het de bakermat van de mensheid was en was onder de indruk van de ongelooflijke concentratie aan wilde dieren.

Home begon daarom in Kenia, maar vloog daarna over Tanzania, IJsland, Antarctica, China, Korea, Nepal, India, Indonesië, Thailand en tal van andere landen. Arthus-Bertrand brengt de pracht en diversiteit van de aarde in beeld, maar laat ook zien hoe de mens in enkele decennia het hele evenwicht van de planeet verstoord heeft.

Wie verder wil genieten van het werk van Yann Arthus-Bertrand, kan terecht in de bib. We hebben al zijn bekende fotoboeken in onze collectie, waaronder natuurlijk Home. Een selectie:

De aarde vanuit de hemel : een portret van onze planeet in vogelperspectief
In 1991 richtte Yann Arthus-Bertrand Altitude op: een luchtfotoagentschap waarmee hij de toestand van de aarde in kaart wilde brengen. Met het lijvige fotoboek De aarde vanuit de hemel (1999) oogstte hij internationale bekendheid. Deze bijzondere hardcover op groot formaat is een speciale, volledig herziene uitgave naar aanleiding van de tiende verjaardag van dat boek, dat al verschillende herdrukken en afgeleiden kende. De bib bezit ook de twee vervolgdelen.

6 miljard mensen over leven, liefde en geluk
Voor deze uitgave trok een grote groep reporters naar 75 verschillende landen om daar meer dan vijfduizend mannen en vrouwen op video vast te leggen en te interviewen over hun leven.

New York vanuit de hemel
Naast architectonische details van de torens van een aantal beroemde wolkenkrabbers brengt hij d.m.v. panoramafoto's die soms 4 pagina's beslaan (uitklapbaar) de stad in beeld. Een 20-tal foto's zijn na 11 september 2002 gemaakt.

Katten
De katten poseren alleen of in gezelschap van hun baasjes of een vrijwilliger (alle modellen worden steeds genoemd).

0 reactie(s):