dinsdag 18 oktober 2011

Booker Prize-winnaars

Vanavond wordt de winnaar van de Man Booker Prize bekendgemaakt, de meest prestigieuze Engelse literatuurprijs. De Britse kranten staan al maanden vol met speculaties over wie de 50.000 pond sterling mag opstrijken. Andere literaire berichtgeving in een krant als The Guardian kreeg zelfs even het label 'Not The Booker'. Julian Barnes is de uitgesproken favoriet op de zeskoppige shortlist. Met zijn roman The Sense of an Ending is het nu al de vierde keer dat hij op de shortlist prijkt, zonder de prijs ooit te winnen. De roman exploreert het leven van een man van middelbare leeftijd die nadenkt over zijn leven en dat van zijn generatiegenoten, tot het verleden hem in een wurggreep krijgt. [Update 19/10: Barnes heeft inderdaad gewonnen]

Liefhebbers van Engelstalige literatuur zitten trouwens gebeiteld in de Wevelgemse bib. Een kleine twee jaar geleden hebben we de anderstalige fictiecollectie eens goed onder handen genomen. Waar de collectie voorheen vooral uit klassiekers, thrillers en romantiek bestond, investeerde de bib toen fors in moderne Engelstalige en Franstalige literaire romans. Vandaag kunnen we de lezers zowat alle Booker Prize-winnaars van de laatste vijftien jaar aanbieden. Morgen komt daar één boek bij. Welk boek dat wordt, kan je vanavond online volgen op de BBC.



2010: The Finkler Question - Howard Jacobson
Julian Treslove verkeert veel in joodse kringen. Daar heeft hij zijn vrienden, met wie hij voortdurend filosofische gesprekken heeft. Hij vertoont een sterke drang om ook jood te worden, en doet daarvoor zijn uiterste best.

2009: Wolf Hall - Hilary Mantel
Roman over de eerste helft van het leven van Thomas Cromwell (1485-1540), de man die het van niets tot ongekroonde onderkoning van Engeland bracht.

2008: The White Tiger - Aravind Adiga
Balram wordt geboren in een arm deel van India. Al vroeg moet hij hard werken voor de kost zonder uitzicht op een goede toekomst. Dan heeft hij het geluk dat hij als chauffeur wordt gehuurd door een rijke landeigenaar.

2007: The Gathering - Anne Enright
Als haar nauwelijks een jaar jongere broer Liam zelfmoord heeft gepleegd, gaat Veronica Hegarty (39) terug naar het huis waar ze opgroeide in Dublin.

2006: The Inheritance of Loss - Kiran Desai
De Indiase teenager Sai, die sinds de dood van haar ouders bij haar grootvader — een in Engeland opgeleide rechter — in Noordoost-India woont, wordt verliefd op haar wiskundeleraar Gyan, een etnische Nepalees.

2005: The Sea - John Banville
Na de dood van een vrouw besluit haar man, een kunsthistoricus, terug te gaan naar een Iers kustdorp om over het verlies van zijn vrouw heen te komen en tegelijk het trauma van zijn jeugd te verwerken.

2004: The Line of Beauty - Alan Hollinghurst
In de zomer van 1983 betrekt de twintigjarige Nick Guest, inderdaad als gast, een zolderkamer in de Londense villa van de Feddens: Gerald, het ambitieuze conservatieve parlementslid dat Thatcher adoreert, zijn rijke vrouw Rachel en hun kinderen Toby en Catherine.

2003: Vernon God Little - D.B.C. Pierre
De vijftienjarige Vernon Little, verdacht van medeplichtigheid aan een bloedbad op een Texaanse school, haalt zich ook nog de haat op z'n hals van een sensatie tv-reporter. Hij kan zich niet verdedigen wegens schaamte over incontinentie en een ander geheim.

2002: Life of Pi - Yann Martel
Het Indiase jongetje Pi brengt veel tijd door in de dierentuin van zijn vader. Behalve een grote liefde voor dieren ontwikkelt Pi, tot verbijstering van zijn moderne ouders, ook een grote liefde voor religies, hij bezoekt beurtelings de moskee, de kerk en de tempel.

2001: True History of the Kelly Gang - Peter Carey
Een op historische feiten gebaseerde roman over Ned Kelly, de legendarische negentiende-eeuwse Australische volksheld.

0 reactie(s):