dinsdag 10 januari 2012

Fotograaf Carl De Keyzer te gast

Op donderdag 9 februari (om 20u.15 in de Bibliotheek) is Magnum-fotograaf Carl De Keyzer onze derde Avondklok-gast. De internationaal gerenommeerde fotograaf is afkomstig uit Kortrijk en beleefde zijn kindertijd in Lauwe. Tijdens deze bijzondere lezing zal hij het hebben over zijn werk en zijn internationale fotoreportages.


Magnum


Carl De Keyzer was op jonge leeftijd goed in voetballen en fotograferen, maar ging na de middelbare school eerst diergeneeskunde studeren aan de Gentse universiteit. Na een half jaar trok hij echter al naar de academie om er te experimenteren met fotografie, film en filosofie.
In 1982 werd De Keyzer docent aan de Gentse academie. Hij zou er blijven tot 1989.
Ook in 1982 begon hij zijn carrière als freelancefotograaf. Zijn interesse voor het werk van andere fotografen bracht hem ertoe om de fotografiegalerie XYZ mee op te richten en te besturen. De belangrijkste fotografen van de wereld waren er te gast. De galerie bleek evenwel niet rendabel. XYZ werd in 1989 opgedoekt, maar De Keyzer had wel van nabij kennis gemaakt met de betere fotografen en hun werk.

In 1990 werd Carl De Keyzer genomineerd voor de befaamde fotografiecoöperatieve Magnum en vier jaar later werd hij volwaardig lid. Foto’s van hem verschijnen dan ook geregeld in de monumentale fotoboeken van Magnum.

De Keyzer houdt van grootschalige projecten. Zijn werk wordt tentoongesteld over de hele wereld en was al te zien in Parijs, Arizona, Zwitserland, Italië, New York… In zijn werk herkennen we algemene thema’s, zoals de impact van macht op het dagelijkse leven.

Bekijk de website van Carl De Keyzer.
Bekijk de website van Magnum.


Boeken


De internationale fotoprojecten van Carl De Keyzer resulteerden vaak in de uitgave van bijzondere fotoboeken.

Zijn eerste boek, Oogspanning, publiceerde hij in 1982. Een vingeroefening. India, het resultaat van vijf maanden door het land te reizen in een periode van drie jaar, verscheen in 1987. De Keyzer toont er voor het eerst zijn onnavolgbare stijl. De foto's werden internationaal opgemerkt en gepubliceerd in (bijlagen van) de Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Independent.

In 1989 verscheen Homo Sovieticus, over de Sovjet-Unie in de jaren voor de glasnost en perestrojka. Ook deze foto's kregen internationale belangstelling.

Nadat De Keyzer een jaar door de Verenigde Staten had getrokken, publiceerde hij in 1992 het boek God Inc., waarin godsdienstbeleving en nationalisme in de VS het thema vormen.
In 1994 begint De Keyzer aan een ambitieus project over macht, oorlog en politiek: drie reeksen historische taferelen waar hij uiteindelijk zestien jaar aan zal werken. Tableaux d'histoire, Tableux de guerre en Tableaux politiques vormen samen het magistrale werk Trinity (2008).

Intussen verscheen in 1996 East of Eden (over de gebeurtenissen in Rusland en de voormalige Oostbloklanden na de val van de Berlijnse Muur), in 2000 EVROPA (over de route die naamgenoot Keizer Karel volgde door Europa en wat ervan overblijft), in 2003 Zona (over Siberische gevangeniskampen) en in 2004 Unvarnished (over jonge delinquenten in een Belgische jeugdgevangenis).

Eind 2009 verscheen het fotoboek Congo (belge), waarin De Keyzer, geleid door een reisgids uit 1950, op zoek ging naar de restanten van de Belgische kolonisatie in het Congo van 2003-2009. Voor dit boek, uitgegeven door Lannoo, selecteerde schrijver David Van Reybrouck de tekstfragmenten en citaten.

1 reactie(s):

Bibliotheek Wevelgem zei

Wie heeft er de foto/flyer onderaan gemaakt, Koen? Mooi gedaan!