maandag 22 oktober 2012

Het Grote Verwendag Fotoverslag

'Verwendag Light' werd hij lang genoemd in de wandelgangen. Maar die roepnaam bleek toch echt te minnetjes voor de feestelijkste dag van dit jaar in de bib. Akkoord, de activiteiten van afgelopen zaterdag konden niet opboksen tegen het uitgebreide programma van de vorige editie, topauteur incluis, maar wie dacht dat er niks te doen was in de bibliotheek en dat de ambiance ver te zoeken zou zijn, had het mis.

Op zaterdag 20 oktober rolden we de rode loper uit voor alle bezoekers. De Verwendag is het traditionele startschot voor de Bibliotheekweek, die dit jaar van 20 tot 28 oktober loopt. Slagzin is Wie wordt de bibste van het land? Bibgebruikers over heel Vlaanderen worden uitgenodigd om in de slipstream van de gemeenteraadsverkiezingen ideeën te ventileren over de toekomst van hun bibliotheek. Waar dromen ze van? Waar moet het nieuwe bestuur mee aan de slag voor de komende zes jaar? Op de website www.bibstevanhetland.be kun je jouw stoutste bibliotheekdromen neerschrijven.

Natuurlijk koppelden we dit thema aan de vernieuwde Wevelgemse bibliotheek die voor 2014 gepland is. Ook wij wilden weten van de gebruikers wat ze zouden veranderen aan de bib en wat zeker moet blijven. Sterreporter Davy zorgde voor het onthaal van de bezoekers. Hij toonde hen de voorlopige plannen voor de nieuwe bibliotheek en vroeg om een opinie.


Zeven flipovers en evenveel vragen moeten de gebruikers helpen hun mening te vormen. Hoe moeten de romans opgesteld staan? Alfabetisch op auteur of toch liever in aparte hoekjes met thrillers, waargebeurde verhalen en romantische lectuur? Moet het stil zijn in de bib of hoort een beetje rumoer erbij? Waar moeten de gespecialiseerde tijdschriften komen? Bij de tijdschriften, of bij de informatieve boeken over hetzelfde onderwerp? Waar raadpleeg je internet het liefst? In een internethoek of op pc's kriskras verspreid in de bib? Zou je iets veranderen aan de openingsuren? En word je graag geholpen bij het zoeken of word je liever met rust gelaten?


Voor de nostalgen hadden we een retro-expositie klaargezet met allerhande bibliotheekmateriaal uit vervlogen tijden. De prehistorische stempels en dito fichebakken werden op een glimlach onthaald. Zwart/wit-foto's uit de oude doos bewezen bovendien dat ons bibliotheekgebouw wel degelijk modieus en vernieuwend was, ooit.


Wie dat wenste kon vanaf half tien een rondleiding krijgen achter de schermen van de bibliotheek. Onze gids Koen loodste groepjes bezoekers door de personeelsruimte en door de kelder. De hele 'weg van het boek' werd gevolgd -- van aankoop tot afvoer. Nog steeds verplichte stof voor studenten bibliotheekwetenschappen!


Om 10u30 werd het nieuwe seizoen van de Vertelclub met de nodige bombarie geopend. Zes keer wordt er op zaterdagmorgen een verhaal verteld aan alle kinderen van de tweede en derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar. Huisverteller Veerle las zaterdag het eerste prentenboek voor. Achteraf konden de kinderen circustechnieken leren van Circusatelier Woesh.


Vanaf 11u was er Happy Hour met een gratis drankje voor alle bezoekers: witte wijn, rode wijn of vruchtensap. De hoofdbibliotheek bleef uitzonderlijk open tot 12u30 en dat was nodig om iedereen te kunnen bedienen.


Voor de muzikale omlijsting zorgde Marino Punk op accordeon. En kijk, de sympathiekste hanenkam uit de streek werd spontaan bijgesprongen door Moorselenaar Jacques Naert die zijn mondharmonica kennelijk altijd op zak heeft voor gelegenheden als deze.


Ook in de filialen Wijnberg, Gullegem en Moorsele werden de bezoekers verwend. Foto's daarvan volgen nog.

Voor een uitgebreid fotoverslag op Flickr, klik op onderstaande galerij!


0 reactie(s):