donderdag 11 oktober 2012

Nobelprijs voor Mo Yan

De Chinese auteur Mo Yan mag dit jaar de 930.000 euro opstrijken die verbonden is met de Nobelprijs voor Literatuur. Hij is een relatief jonge winnaar. Amper zevenenvijftig is de auteur, die tien romans en meer dan tachtig kortverhalen op zijn actief heeft. "Mo Yan," zo luidt de eenregelige motivatie van de Zweedse Academie, "verenigt met zijn hallucinant realisme volksverhalen, heden en verleden".


Mo Yans boeken leunen op de boerenverhalen uit zijn arm Oost-Chinees geboortedorp Gaomi, ook al woont de schrijver al lang in Peking. Hij wordt met Faulkner en Márquez vergeleken. Mo Yan -- in het Chinees betekent zijn naam 'spreek niet' -- combineert een avant-gardistische stijl met een liefde voor de traditionele Chinese cultuur en verhalenschat. Zijn bekendste roman is Het rode korenveld, die ook verfilmd werd.

Opmerkelijk: Mo Yan is de eerste Nobelprijswinnaar voor Literatuur die ook echt in China woont en werkt. In 2000 werd de dissidente auteur Gao Xingjian onderscheiden, maar hij resideert in Frankrijk. Mo Yan wordt af en toe verweten te dicht bij het Chinese regime te staan. Hij verliet de school tijdens de Culturele Revolutie om te werken in een olieverwerkende fabriek. Op twintigjarige leeftijd werd hij soldaat van het Volksbevrijdingsleger. In 1983 werd hij een leraar aan de afdeling literatuur van de Culturele Academie van het leger.

In onze bibliotheek vind je voorlopig vier lijvige romans van Mo Yan. Verwacht wordt dat er spoedig herdrukken komen. Wie het Engels machtig is, kan al eens proeven van het verhaal 'Frogs' in het literaire blad Granta.

Het rode korenveld
Mo Yan beschrijft het gruwelijke relaas van het verzet tegen de Japanse bezetter in een klein dorp in de provincie Shandong in de jaren 1939-1941. Het verhaal van de overval op een Japans konvooi en de wraak van de Japanse troepen wordt doorweven met daarmee samenhangende episoden uit de geschiedenis van de familie van de verteller, wiens grootvader de overval leidde en wiens grootmoeder daarbij omkwam. De roman werd verfilmd door Zhang Yimou. Je vindt de film in onze afdeling Beeld en Geluid.

Grote borsten, brede heupen
Shangguan Jintong leefde tot de puberteit enkel op moedermelk en kampt sindsdien met een obsessie voor borsten. Zijn daaruit voortvloeiende levenslange kinderlijke onschuld maakt hem een speelbal van China's 20ste eeuwse geschiedenis. Mede aan de hand van de wederwaardigheden van Jintongs aanbeden moeder, zijn zeven oudere zussen en hun schoonzonen geeft Mo Yan zijn kritische visie op de Japanse oorlog en de burgeroorlog van de jaren '40, het maoïstische tijdperk en het commercialisme van de jaren '80 en '90.

De knoflookliederen
Op een dag aan het einde van de zomer van 1985 worden in een klein dorp in het oosten van China drie personen gearresteerd. Het betreft een voormalige soldaat, een weduwe en een arme boer die net opnieuw vader is geworden. Later blijkt dat zij allen hebben deelgenomen aan een opstootje in de districtshoofdstad nadat de overheid weigerde de knoflookoogst op te kopen. Terwijl de schrijver zijn hoofdpersonen volgt van politiepost naar gevangenis en werkkamp, beschrijft hij tegelijkertijd in flashbacks de voorgeschiedenis van het knoflookoproer en de achtergrond van zijn hoofdpersonen.

De wijnrepubliek
Dit is een complexe, avant-gardistische roman met verschillende door elkaar lopende verhaallijnen. Het hoofdverhaal gaat over een Chinese opsporingsambtenaar die erop uit gestuurd wordt om geruchten over ernstige corruptie -- waaronder kannibalisme -- te onderzoeken maar zelf in een web van overmatig drankgebruik, overspel en moord verstrikt raakt.

0 reactie(s):