vrijdag 15 maart 2013

Stan Lauryssens in Avondklok

Volgende week woensdag: thrillerauteur en Dalí-kenner Stan Lauryssens te gast in Avondklok! Met enige trots is het dat we hem aankondigen. Weinige Vlaamse schrijvers hebben zo'n boeiend en gevarieerd leven achter de rug als Lauryssens. Geen énkele andere Vlaamse schrijver kan beweren dat Al Pacino geïnteresseerd is om hem te spelen in een Hollywood-film.

Als freelance-journalist reisde Stan Lauryssens in de jaren zeventig en tachtig de wereld rond en interviewde vele bekende namen: de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. In Duitsland voerde hij lange gesprekken met SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde. Verder ontmoette hij wereldreiziger Thor Heyerdahl en de kunstenaars Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí.

Midden jaren tachtig verhuisde Lauryssens naar Spanje en werd de enige buur van diezelfde Salvador Dalí. Als kunsthandelaar bracht hij vele valse Dalí's aan de man. Hij belandde daarvoor in de gevangenis. Zijn exploten met de surrealistische kunstenaar leverde de stof op voor zijn bekendste boek, Dalí en ik, dat het ook in vertaling erg goed deed. Er is al enkele jaren sprake van een verfilming. Voor de titelrol van Dalí is Al Pacino aangezocht.

Ook succesvol was het boek De man die het Derde Rijk uitvond, waarmee Lauryssens de man uit de vergetelheid haalde die in 1923 het boek Das dritte Reich schreef maar door Hitler vakkundig werd gelikwideerd. In 2001 publiceerde hij Mijn heerlijke nieuwe wereld, over het avontuurlijke leven van het Vlaamse meisje Maria Nys dat de echtgenote werd van de beroemde Engelse schrijver Aldous Huxley.

Tegenwoordig schrijft Lauryssens voornamelijk thrillers. Zwarte sneeuw was de eerste in het rijtje, meteen goed voor de Hercule Poirotprijs 2002 voor de spannendste roman van het jaar. Lauryssens gaat er prat op dat waar andere Vlaamse thrillerauteurs alles uit hun duim moeten zuigen, hij kan bogen op heel wat praktijkervaring. In 2012 verscheen Alle dagen curry en seks op zondag, een autobiografisch boek over zijn leven in Londen met een Indische vrouw.

Stan is niet alleen op papier een rasverteller. Zijn lezingen zitten vol humor en prachtige anekdotes. Wees er dus bij, volgende week woensdag 20 maart om 20u.15 in cultuurcentrum Guldenberg. Een toegangskaartje kost 5 euro. Iedereen welkom!

0 reactie(s):