woensdag 22 mei 2013

Expo: Bowie at the Bib


Acht vitrinekasten vol vinylplaten, cd's, picture discs en cassettes. Toch schat P. (hij stond erop anoniem te blijven) dat hier amper een vijfde ligt uitgestald van zijn totale Bowie-collectie. P. luistert naar muziek, verzamelt muziek én leent muziek -- ook in onze bibliotheek. Naar aanleiding van het nieuwe album van David Bowie, het eerste in jaren, vroegen we dan ook of hij een passende homage wou brengen aan het Britse rockicoon.

Slips, teennagels en haarlokken van zijn grote held interesseren hem niet; het gaat om het oeuvre: de muziek en de films. Maar daarvan wordt dan ook alles in huis gehaald. Van de films de dvd én de laser disc, van de platen naast de reguliere cd's ook de limited versions, de numbered versions, de picture discs, de anniversary-releases, de re-releases en de collector items.

Een 45-toeren-plaatje in de seventies kreeg bijna in elk land waar het werd uitgebracht een ander hoesje en nu telt de verzameling van bepaalde singles meer dan 25 verschillende exemplaren.

Van de nieuwe plaat, The Next Day, bezit P. uiteraard de reguliere cd-versie, maar ook de versie met 3 extra tracks en de vinyl versie (2 lp’s inclusief bijhorende cd). En er volgen nog 2 Japanse cd’s waar nog eens een extra track bovenop de andere 3 te vinden is. De grootste leveranciers zijn e-Bay, platenmarkten in binnen- en buitenland, tweedehandszaken en rommelmarkten. 

En nu wordt ons dus een kijkje in de collectie gegund. Netjes chronologisch gerangschikt per tijdsvak, één vitrinekast per drie jaar. Of moeten we zeggen: één vitrinekast per alter ego? De expo brengt mooi de gedaanteverwisselingen van Bowie in kaart. De al bij al brave beginjaren, de flamboyante Ziggy Stardustjaren, de ingevallen kaakjes ten tijde van Station To Station, de commerciële superster van Let's Dance, en alles wat daarna kwam.

De expo loopt nog tot 15 juni en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Kijk hieronder voor een impressie. Lees hier het uitgebreide interview dat Koen met onze lener had. Klik hier voor alle Bowie-items in de collectie van de bibliotheek.

0 reactie(s):