zaterdag 18 mei 2013

Met de KJV naar het Boekenfeest in Brugge 2013


Afgelopen zondag maakte de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in het Concertgebouw van Brugge bekend welke boeken ze dit jaar bekroonde. 6000 4- tot 16-jarigen zaten in de jury, gespreid over zes leeftijdscategorieën. Ongeveer 2.000 juryleden en hun begeleiders waren van de partij op het bekroningsfeest, samen met een vijftigtal auteurs en illustratoren uit Vlaanderen en Nederland.

Natuurlijk was er een Wevelgemse delegatie naar Brugge gespoord. Toen we in het station voldoende proviand (lees: snoepgoed) hadden ingeslagen om de dag door te komen, zetten we koers naar het Concertgebouw, laverend tussen de attracties van de Brugse Meifoor. Eén dag per jaar wordt het Concertgebouw niet bezet door operazangers, klassiek geschoolde muzikanten en acteurs, maar door kinderen. Er hangen vlaggetjes, de muren zijn bekleefd met foto's en overal klinkt gejoel.

Tijdens de Meet & Greet organiseerden de Wevelgemse kinderen een wedstrijd om ter meest handtekeningen lospeuteren van auteurs. Traditioneel stonden de langste wachtrijen voor het tafeltje van Marc De Bel. Voor de literaire fijnproevers was onder meer Bart Moeyaert van de partij. Opmerkelijke verschijning was Arne Sierens, de gevierde toneelauteur, die zich nu ook op het schrijven van kinderboeken toelegt.

Op de Voorleesmomenten kon je auteurs als Sylvia Vanden Heede, Elvis Peeters en Anna Woltz horen voorlezen uit eigen werk. Langs de slingertrap was de Gigagroepsfoto te bekijken: de mooiste portretten van KJV-groepjes over heel Vlaanderen. Trots waren we, dat ook onze foto werd geselecteerd. Op de doorlopende Boekenmarkt deden boekhandelaars én lezers gouden zaken. De meeste geldbeugeltjes bevatten genoeg briefjesgeld om toch één (vaak afgeprijsd) boek mee naar huis te nemen.

Op gezette tijden kon je een Live illustratie-sessie bijwonen. Bij een uitgebreid scala aan illustratoren (en niet de minste: Leo Timmers, Pieter Van Eenoge, Tom Schamp, Philip Hopman...) kon je ontdekken hoe wat start als een eenvoudige potloodlijn uitgroeit tot een heuse tekening. Eén van onze bengels won een illustratie van Joke van Leeuwen. Om in te kaderen!


Nadat we onze boterhammen hadden opgegeten en de bibliotheek de kinderen op een ijsje had getrakteerd, brak rond een uur of vier het moment aan waar we allemaal voor gekomen waren: de bekroning van de winnaars. Een bomvolle Concertzaal roffelde met de handen en stampte met de voeten toen van elk groepje de laureaat bekend werd gemaakt. Gewezen Ketnet-wrapper en Stubru-presentator Peter Pype praatte alles gezwind aan elkaar.

In de leeftijdsgroep -6 jaar won Boem van Leo Timmers, in de groep 6-8 jaar kwam Fred en de wolk van Dirk Nielandt als winnaar uit de bus. Hotel Tussentijd van Lisa Boersen haalde het in de leeftijdscategorie 8-10 jaar, en in de groep 10-12 jaar won Wolf van Sophie Swerts Knudsen. Voor de 12-14-jarigen is Kulanjango van Gill Lewis de winnaar en in de leeftijdsgroep +14 jaar haalde Schaduwliefde van Ruta Sepetys het. Op het einde van de dag kreeg iedereen een affiche met de winnaars.

Enkele bekroonde buitenlandse auteurs stuurden een bedankingsmail of maakten een filmpje: een van de hoogtepunten was de roodharige Finse schrijfster Siri Kolu, schrijfster van Ik en de rovers, die in allerfraaist Cockney-Engels de zaal toesprak. Vanuit Brugge stuurden we haar een Finse groet terug. Näkemiin!

Zondag 12 mei was top. Gevulde handtekeningenschriftjes en afgesleten polsbandjes leggen daar blijvend getuigenis van af.


Download hier [.pdf] de volledige top 3 van elke leeftijdsgroep.
Deze boeken [.pdf] lees je volgend jaar met de KJV.
Een impressie van het Boekenfeest op Focus-WTV.

0 reactie(s):