dinsdag 10 december 2013

Op café met Willy Vandersteen

Op donderdag 19 december is stripverhalendeskundige Geert De Weyer de gast van Avondklok.
Hij vertelt verhalen en anekdotes over meesterverteller Willy Vandersteen, de geestelijke vader van o.m. Suske en Wiske en De Rode Ridder.

Geert De Weyer was jarenlang stripjournalist voor de krant De Morgen. Hij volgt het stripgebeuren op de voet en dit resulteerde o.m. in het fraaie overzichtswerk 100 Stripklassiekers, een allesomvattend boek over de strips die de afgelopen eeuw door vele generaties Vlamingen werden verslonden.
In zijn lezing over Willy Vandersteen geeft hij een inkijk in het hoofd en de werkkamer van de auteur en laat hij tientallen bekende en minder bekende beelden uit zijn strips de revue passeren.

Praktisch

Donderdag 19 december om 20u15 in CC Guldenberg
Lezing door stripjournalist Geert De Weyer over meesterverteller Willy Vandersteen
Inkom: 5 euro
Organisatie: bibliotheek en cultuurcentrum Wevelgem (Avondklok)

Boeiende sprekers voor geboeide luisteraars

De lezingenreeks Avondklok laat het publiek op een ongedwongen manier kennismaken met boeiende mensen en hun passie. Soms laten bv’s die we kennen van radio en televisie ons in hun ziel kijken. Andere keren zijn de sprekers minder gekend, maar blijken ze goede vertellers met een onvermoede passie te zijn.
En elke keer gaan de luisteraars huiswaarts na een hartverwarmende en verrijkende avond.

Bernard Leicher is een trouwe Avondklokbezoeker. Samen met zijn echtgenote Roosje kiest hij bij elk seizoenbegin met zorg de avonden uit die hij niet wil missen. Soms laat hij zich leiden door de spreker, andere keren is het thema van de lezing de drijfveer en laat hij zich graag verrassen.

Bernard, welke onderwerpen of thema’s interesseren je in het bijzonder?
In de eerste plaats kunst, maar verder ook onderwerpen met een sociale of algemeen maatschappelijke inhoud. Maar… dat belet niet dat we enkele jaren terug ook erg genoten van Bart Van Loo, die een zeer grappige lezing gaf over de Franse kookkunst. Ik was er ook graag bij toen auteur Tom Naegels te gast was. Hij is een oud-leerling van mij.

Je hebt zelf een bijzondere collectie Congo-boeken. Ik veronderstel dat je de lezing met Walter Zinzen met stip had aangeduid in je agenda. Hoe beviel die avond je?
De avond heeft gebracht wat we ervan verwachtten. Meneer Zinzen heeft een welbepaalde opinie over het kolonialisme die hij overal uitdraagt en waarin we hem wel gedeeltelijk kunnen volgen. Hij draagt zijn overtuiging met scherpe pen en goed gedocumenteerd uit. Zijn visie over ‘onze kolonialen’ kan ik na al de contacten die ik met die mensen had evenwel niet delen. De werkelijkheid laat zich niet in een politieke overtuiging samenvatten. In die zin was de avond eerder een bevestiging van wat we over Walter Zinzen wisten dan een blikopener op ‘Congo’.

Welke lezingen zijn er je in het bijzonder bijgebleven?
De avond met Thomas Schiffer, die vertelde over zijn wereldreis en zijn belevenissen tijdens de tsunami in Phuket, was een topper. Nadien hebben we in De Standaard zijn belevenissen in Zuid-Italië gevolgd. Wijs, eerlijk en vooral: een voorbeeld van een mens die zijn zekerheden overboord durfde te zetten om te gaan zoeken naar ‘het leven’.
Ook de avond met Carl De Keyzer is ons bijgebleven. Onbevangen, open en recht voor de raap. Weer iemand die vanuit een menselijke visie de wereld benadert. We bekijken sindsdien zijn foto’s met andere ogen. In die zin is de nabijheid van deze mensen tijdens Avondklok een geweldige belevenis.

Avondklok vindt plaats op wisselende locaties (bib, cc, De Stekke…). Hoe bevalt je dat?
De wisseling van locatie is een pluspunt. Je komt eens overal en dat opent meteen de deur voor de andere culturele manifestaties in deze verschillende plaatsen.

In december komt Geert De Weyer met anekdotes over Willy Vandersteen. Heb je als gewezen Antwerpenaar een bijzondere band met Willy Vandersteen en de stripalbums van Suske en Wiske?
Naar de avond over Willy Vandersteen kijk ik echt uit. Mijn ouders doken in heel vroegere tijden wel eens het nachtleven in met Willy Vandersteen, die een echte rasverteller was en altijd in voor fantastische verhalen. De albums die rechtstreeks uit zijn tekenpen kwamen, zijn me dan ook best bijgebleven. De ijzeren schelvis, De tamtamklopper, De ringelingschat… De blauwe albums dus! Zoveel herinneringen aan intens lees- en kijkplezier. Een flink stuk jeugdsentiment zit daar achter. Het begin van een leescarrière ook.

Binnenkort gaan we op zoek naar sprekers voor het volgende seizoen. Wie moeten we voor jou uitnodigen?
Ha, mogen we dromen over toekomstige sprekers? Schilder Michael Borremans? Fotograaf Stefan Vanfleteren? Sophie De Schaepdrijver, historica over WOI? Dichter Marc Tritsmans over zijn nieuwste bundels?

0 reactie(s):