zaterdag 22 februari 2014

Noodbib Ter Mote opent haar deuren

Op vrijdagavond 7 februari beleefde onze noodbibliotheek haar avant-première. Het voltallige bibliotheekteam -- in blauw-zwarte dresscode -- verwelkomde pers, politici en collega's uit het bibliotheekveld om met hen de noodbib te verkennen. Glaasje wijn of fruitsap (aangeboden door het gemeentebestuur) in de hand, dat spreekt.


Eerst nam schepen Lobke Maes het woord om de bibliotheek, de gemeente en de provincie te bedanken voor de geleverde inspanningen. Toen nam burgemeester Jan Seynhaeve de zelfuitleenbalie officieel in gebruik. Tot slot nam bibliothecaris Chris Dewulf het woord om een aantal mensen te honoreren. Ze deed dat in chronologische volgorde van de werkzaamheden -- je kon de evolutie van droom naar daad mooi meevolgen.

Allereerst wil ik schepen Lobke Maes bedanken voor het lumineuze idee om van een RVT een noodbibliotheek te maken. Het zal duidelijk zijn dat deze optie een veel betere keuze blijkt dan de oorspronkelijke in Byttebier II.

Meteen opperde Davy Callewaert, beleidscoördinator Vrije Tijd, de meest wilde ideeën om de Wevelgemse bevolking te laten participeren in de verhuis. Uiteindelijk kwam de actie ‘Leen er eens 30’ uit de bus en we mogen stellen dat dit een doorslaand succes was.

Ik wil graag ook de medewerkers van het OCMW bedanken. Na de verhuis van de bewoners op 23 oktober 2013 speelden ze het klaar om dit gebouw in 14 dagen tijd nagenoeg leeg te maken. Een huzarenstuk.

Op 6 november startten de technische diensten de opfriswerken en tegen Kerstmis was de metamorfose zo goed als rond. Nogmaals een welgemeend proficiat voor wat jullie hier in zo’n korte tijd klaarspeelden.



Ondertussen zaten de medewerkers in de parkbibliotheek ook niet stil, zei Chris.

Het was immers de bedoeling om onze collectie in te passen in een kleinere ruimte op het gelijkvloers en in 16 kamers op de eerste verdieping. Enter: ‘operatie grijze bandjes’, om ongeveer 6000 boeken tijdelijk naar het magazijn hier in Ter Mote te verplaatsen, niet alleen fysiek, maar ook met de nodige aanpassingen in de bibliotheeksoftware.

Vanaf eind december zaten we volledig in verhuismodus: dozen maken en vullen, labels plakken volgens plan, lopende meters tellen en hertellen, pc’s en ander gerief inpakken, adreswijzigingen doorgeven,… In totaal pakten we ruim 10.000 cd/dvd’s en 600 lopende meter boeken en tijdschriften in en weer uit en dat zonder grote malheuren… Maar ik weet niet of de partners van de bibliotheekmedewerkers daar ook zo over denken!

Ik wil ook uitdrukkelijk Bart bedanken als mijn technische rechter- èn linkerhand. Ik denk dat we allebei bléven plannen en verhuizen – tot in onze slaap toe.

Chris had het ook nog over onze eigen cel 'feestelijkheden' die in de laatste twee weken de puntjes op de i gezet. Alles werd meermalen gepoetst, ingericht en aangekleed om de kleine kantjes van het gebouw weg te werken. "Een verhuis als teambuilding," besloot ze, "ik kan het iedereen aanbevelen!"


The day after, op zaterdagmorgen 8 februari, was het dan zo ver. Noodbibliotheek Ter Mote opende haar deuren. Het publiek moest wegwijs raken in een ander gebouw, én moest wennen aan een totaal nieuwe service: de zelfuitleen.

De vorige uitleenomwenteling (van steekkaarten naar computer) is ondertussen twintig jaar oud. En net zoals twee decennia geleden zullen een aantal mensen zich afvragen of er nog werk voor het bibliotheekpersoneel overblijft. "Gaan jullie nu op jullie leeg gat zitten?" grapte een lener al snel.

Neen. Niet alleen zullen we de mensen bijstaan aan de zelfuitleenbalie, er komt nu meer tijd vrij om vragen van leners van een op maat gemaakt antwoord te voorzien. Zoals Chris in haar toespraak benadrukte: voor het eerst zitten de bibmedewerkers niet meer veilig achter een balie. Materialen terugplaatsen doen we goeddeels tijdens de openingsuren, zodat we makkelijker aanspreekbaar zijn tussen de rekken.

0 reactie(s):