zaterdag 21 maart 2015

JBW: auteursontmoeting met Tosca Menten


Vaste prik op zowat elk eindlijstje van de Kinder- en Jeugdjuryleden: de boeken over Dummie de mummie. Geestelijke moeder van dat figuurtje is de Nederlandse jeugdauteur Tosca Menten. Door een gezamenlijke inspanning van de Zuid-West-Vlaamse bibliotheken kon Tosca een korte tournee door de streek maken. Dat werd fel gesmaakt.


Tosca werkte dertien jaar als docente tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. Sinds 2003 is ze fulltime schrijfster. Vanaf 2005 kwamen vrijwel al haar boeken voor op de jaarlijkse longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In 2011 won de schrijfster de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Dummie de Mummie en de gouden scarabee, het eerste deel van de serie.


Op woensdag 18 maart kwam Tosca langs in de Wevelgemse bib voor een ontmoeting met ónze KJV-leden, en dat hebben ook alle toevallige bezoekers geweten! De lezing begon best spannend, met tegensputterende wifi en de al te streng afgestelde firewall van de gemeente die roet in het eten leek te komen gooien. Maar toen kon het feest beginnen. "Vinden jullie dat ik raar praat?" stak Tosca meteen van wal. "Wel, ik vind dat júllie raar praten!"


In een bonte, luide, chaotische voorstelling praatte Tosca over haar boeken en liet ze foto's zien van de Amerika-reis van Dummie de mummie: Dummie in de taxi, Dummie op Time Square... Ze had ook cadeautjes meegebracht: Dummie de mummie-mokken en de Dummie de mummie-wikkel, die elke ordinaire wc-rol omtovert tot de windsels van een mummie.


Tosca bleek een kei in stemmetjes nadoen, bij het voorlezen. En beschikte over onvermoede zangtalenten: afsluiten deed ze met het aanleren van het Jodellied aan de kinderen. Na afloop trok ze tijd uit om haar boeken te signeren ("leuk!"), ging ze op de foto met de KJV-jury ("leuk!") én maakte ze een selfie met haar Wevelgemse 'superfan' ("superleuk!"). Van Tosca leerden we dat er fotogenieke en fotogênante momenten bestaan. Met deze wijsheid kon iedereen, nog half overrompeld, naar huis.


0 reactie(s):