donderdag 24 mei 2012

Massablokken in de bibliotheek


Enkele jaren geleden dook een nieuwe trend op in bibliotheken.
Studenten van hogescholen en universiteiten ontdekten massaal de charme van het gezamenlijk studeren in de bib.
Ook de Wevelgemse bibliotheek legt de studenten tijdens deze blokperiode in de watten.

Tot einde juni wordt de vertelhoek ingericht als vrije studeerruimte.
De bib zorgt voor studeerzitjes in een rustige ruimte met uitzicht op het park.
In de bib is er vrije internettoegang en we voorzien een frigo om je drankjes koud te bewaren.
Vlakbij vind je een relaxerende zetel of zitblokken om eens te ontspannen. Doe dit gerust met een strip of een tijdschrift uit de bib! Of maak gebruik van het park voor wat beweging tussen twee studeerblokken in.

Je merkt het: studeren kan ineens erg leuk worden! Dankzij de bib...
Welkom en alvast veel moed en succes!


De schuld van Facebook?

Wat beweegt studenten om zo massaal samen te gaan studeren?
Enerzijds willen ze ontsnappen aan hun pc of laptop met Facebook, games en andere tijdvretende
verlokkingen. Anderzijds zoeken ze de positieve stimulans van het samen studeren, indien nodig snel kunnen overleggen en tussendoor samen kunnen pauzeren.
En laat dat nu toevallig kwaliteiten van Facebook zijn: veel vrienden om je heen, met wie je snel kan communiceren in functie van informatie en ontspanning. Kunnen we stellen dat het facebookgegeven zich verplaatst naar de niet-digitale publieke ruimte? Natuurlijk gaan niet álle studenten samen zitten blokken. Zijn het nu precies de ‘facebookers’ die in groep gaan studeren, eerder dan de niet-facebookers, en kan je daar een typologie van de student uit distilleren?
Dat zou onderzoek moeten uitwijzen.

Voor de (openbare) bibliotheken, die dit fenomeen proberen in goede banen te leiden, geeft het in elk geval stof tot nadenken over de kwaliteit van de publieke ruimte voor studie en ontmoeting. Dat de studenten de sfeer van ‘gewijde stilte’ teruggebracht hebben binnen de muren van de bib is ook bijzonder. De vraag of die student dan oog heeft voor het mooie aanbod van de bibcollectie doet allicht minder ter zake. De bibliotheek heeft immers ook als opdracht het (levenslang) leren te faciliteren en te stimuleren.

De trend van het massaal samen studeren in de bibliotheek heeft zich razendsnel ontwikkeld.
Welke gevolgen heeft het als de trend overwaait en de studenten weer meer thuis of op kot studeren? Het is nu moeilijk voorstelbaar en voorspelbaar. In afwachting zijn alle studenten van harte welkom en maken we met plezier het mooiste bibliotheekplekje voor hen vrij!

Bekijk het filmpje van de bestorming van de openbare bibliotheek in Gent.


0 reactie(s):