zaterdag 23 juni 2012

Grensarbeid

Op donderdag 28 juni om 14u30 organiseert heemkring Wibilinga een vertelnamiddag over de grensarbeiders uit de streek. De vertelnamiddag gaat door in de bar van het Cultuurcentrum. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.



Wist u dat de bibliotheek een mooie collectie bezit over het leven in landelijk Vlaanderen vóór de Tweede Wereldoorlog? Prachtig geïllustreerde boeken vaak, die verder kijken dan het geïdealiseerde plaatje als zou vroeger alles beter zijn geweest. Een greep:

In de tijd van de kleine patatten - Julien van Remoortere
Was die goede oude tijd werkelijk zo goed? De zeventigurige werkweek? Gezinnen met negentien kinderen van wie er vijf stierven in hun eerste levensjaar? Je wereld beperkt tot één enkele straat of één wijk? Werken als koewachter en vijf frank per maand verdienen? Of poetsen voor vijftig centiem per dag? Een kwarteeuw geleden schreef Julien van Remoortere een soort evocatie over het leven van de gewone, meestal arme mensen in Vlaanderen, tussen 1900 en 1945.

Zo was het vroeger : landelijk leven in Vlaanderen - Leo Schrooten
Trekpaarden ploegen voren in het land. Veldwerkers zetten graanschoven op mijten. Seizoenarbeiders pukken hopranken bel per bel. Vlastelers schuiven gerepeld vlas de Leie in. Intrigerend beeld van het Vlaamse platteland in ruim honderd prentkaarten.

Drie generaties - de Raconteurs
In dit boek vormt elke aflevering van de gelijknamige televisiereeks (uitgezonden op Canvas) een van de acht hoofdstukken, waarin evenveel beroepen aan bod komen. Politieagenten, fietsenmakers, leraars en piloten, stuk voor stuk leveren ze familieverhalen vol ontroering en gelukkige momenten, maar ook met donkere dagen, frustraties en ontgoochelingen. In drie generaties tijd kan er immers heel wat gebeuren.

0 reactie(s):