dinsdag 21 augustus 2012

Cd dertig jaar oud




Gisteren was het 30 jaar geleden dat de eerste cd op de markt kwam. De cd was het eerste digitale artikel dat massaal zijn weg vond naar ieders huiskamer. Sinds het ding in 1982 door Philips werd gelanceerd, zijn naar schatting 240 miljard schijfjes verkocht, die samen in 3,5 miljard cd-spelers werden afgespeeld. De grammofoonplaat van vinyl zou te groot zijn uitgevallen voor de stereoketens die er in de vroege jaren tachtig aan zaten te komen. Bij Philips zocht men daarom naar een subtieler medium, dat gebruik zou maken van optica, microelectronica en een digitale verwerking van het signaal.

Cd's worden gemaakt van de kunststof polycarbonaat waarin de digitale informatie in de vorm van putjes wordt geperst. Aan de putjeskant wordt de plaat spiegelend gemaakt door een dun laagje aluminium aan te brengen. Deze gemetalliseerde zijde van de schijf wordt beschermd door een dunne, maar harde, laklaag waarop een label kan worden gedrukt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de laklaag-kant de meest kwetsbare zijde.

De cd wordt van binnenuit naar buiten afgelezen (door de polycarbonaatdrager heen) in een spiraalspoor van putjes (eigenlijk verhoginkjes, het negatief van de putjes van de geperste zijde). Dat spoor komt met een constante snelheid van 1,2 m/s voorbij: aan het begin draait de schijf sneller rond dan aan het eind. Het lezen van de putjes/verhoginkjes gebeurt met een diode-laser met een golflengte van 780 nm. Door uitdoving (interferentie) worden de verhoginkjes als licht, en de putjes als donker gezien. Hieruit wordt het originele signaal teruggerekend.



De Wevelgemse bibliotheek kan bogen op een collectie van ruim 10.000 cd's. In onze cd-afdeling vind je popmuziek, klassieke muziek, jazz, blues, wereldmuziek, schlagers, chansons en muziek voor kinderen. We bezitten ook een aardige verzameling luisterboeken: romans die voorgelezen worden op cd.

Om een cd te ontlenen, betaal je 0,25 €, maakt niet uit hoeveel schijfjes er in een doosje zitten. Onze muziekdvd's (documentaires, concertregistraties) zitten tussen de cd's. Niet iedereen weet dat deze dvd's óók voor 0,25 € kunnen ontleend worden. Voor cd's en muziekdvd's bedraagt de uitleentermijn één maand, met mogelijkheid tot verlenging. In de afdeling Muziek & Geluid staat een cd-speler, waar je een stukje van je cd kunt proefbeluisteren.

0 reactie(s):