vrijdag 14 oktober 2011

20 jaar grunge


De Amerikaanse gitaarrock die bekend staat als grunge, ontstond in de late jaren tachtig. Het genre koppelde de strakke eenvoud van de punk aan het overstuurde gitaargeluid van de heavy metal. Nirvana's album Nevermind wordt over het algemeen gezien als het hoogtepunt van de grunge. Het combineerde melodieuze liedjes met rauwe gitaren, een lome ritmesectie en de oerschreeuw van leadzanger Kurt Cobain.

Dankzij het commerciële succes van Nirvana groeide grunge in de vroege jaren negentig uit tot een rage. Dit was voor een deel te danken aan de toestand die destijds in de platenindustrie heerste: traditionele inkomstenbronnen als Michael Jackson en Madonna vroegen destijds zulke astronomische voorschotten voor nieuwe albums dat de relatief lage investering in een aantal nieuwe grungebands voor platenmaatschappijen veel interessanter was. Na de zelfmoord van Cobain in 1994 ging het bergaf met het genre.

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat Nevermind werd uitgebracht en het muzieklandschap — voor eventjes — hertekend werd. In onze muziekafdeling staat een stalletje met allerlei grungeplaten en -memorabilia. Waaronder:

With the lights out - Nirvana
Tien jaar na de zelfmoord van Kurt Cobain verscheen de langverwachte box (3 cd's en een dvd) met restmateriaal en curiosa: de 'anthology' van Nirvana. Het project liep aanzienlijke vertraging op door onenigheid tussen de erven van Cobain en diens oude bandmakkers Dave Grohl en Krist Novelesic. Het gaat hier om demo's (o.a. van 'Smells Like Teen Spirit'), live opnames, radiosessies en b-kantjes.

Ten : speciale Pinkpop versie - Pearl Jam
Ten is het debuutalbum en de tot op heden best verkopende plaat van Pearl Jam. Het won verschillende prijzen, waaronder één gouden plaat in het Verenigd Koninkrijk, de platina status in Nederland en dertien maal platina in de Verenigde Staten (méér dan 13 miljoen exemplaren werden verkocht). Singles als 'Alive', 'Even Flow' en 'Jeremy' doen het nog altijd goed in de Tijdloze Honderd.

Superunknown - Soundgarden
Superunknown was het grootste succes van Soundgarden, zowel commercieel als bij critici. Het kwam op de eerste plaats binnen in de Amerikaanse Billboard 200 en stond wereldwijd hoog in de hitlijsten. Van het album werden vijf singles uitgebracht: 'My Wave', 'The Day I Tried to Live', 'Fell on Black Days', 'Black Hole Sun' en 'Spoonman'.

Sweet oblivion - Screaming Trees
Screaming Trees werd nooit zo bekend als Nirvana, Soundgarden of Pearl Jam. Sweet Oblivion werd een bescheiden commercieel succesje. Dit was grotendeels te danken aan de song 'Nearly Lost You', die voorkwam op de soundtrack van de film Singles.

Purple - Stone Temple Pilots
Het debuutalbum van de Stone Temple Pilots deed het aardig, mede dankzij de hit 'Plush', maar de doorbraak kwam met de opvolger Purple, die in de Verenigde Staten de nummer-1-positie bereikte.

Dagboeken - Kurt Cobain
Een greep uit de vele brieven, krabbeltjes, tekeningen, korte notities, songteksten en dagboekaantekeningen die Cobain gedurende zijn korte leven in schriftjes optekende. Ze geven een fascinerend, onthullend en intiem beeld van dit getalenteerde, gecompliceerde popidool, van zijn leven, zijn creatieve ontwikkeling, zijn strijd tegen de drugs, depressies en zijn doodsverlangen.

Kurt Cobain - Charles R. Cross
De auteur van de toonaangevende Cobain-biografie Heavier than Heaven stuitte bij zijn research op vele dozen spullen van Cobain. Waaronder foto’s, dagboekfragmenten en (morbide) collages van plaatjes uit tijdschriften, (gemutileerde) speelgoedfiguren en kitscherige hartvormige dozen. Cross beschrijft nogmaals het leven van Cobain, maar nu vanuit een meer persoonlijk perspectief.

Courtney Love : het ware verhaal - Poppy Z. Brite
Courtney Love, weduwe van Kurt Cobain, genoot ook zelf bekendheid via haar groep Hole. Dit boek is een biografie, waarin naast de beschrijving van Courtneys jeugd en haar belevenissen in de wereld van de rock 'n roll de nadruk ligt op het huwelijk met Cobain en diens zelfmoord. De auteur neemt geen blad voor de mond. Het boek is in een rauw proza geschreven.

0 reactie(s):